Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodem-therapie

Onze bekkenbodemspieren spelen een essentiële rol in ons lichaam. Ze zijn er voor het ondersteunen van de inwendige organen en helpen bij het reguleren van bepaalde functies. Op het moment dat deze spieren niet goed werken, kunnen er verschillende problemen ontstaan, zowel bij mannen als vrouwen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van ongewenst urineverlies, een verzakking of een drukkend gevoel in de onderbuik. Dit kan ook leiden tot pijn bij het vrijen. Bekkenbodemtherapie kan jou helpen om meer controle te krijgen over deze spieren, zodat je klachten afnemen en zelfs weer verdwijnen.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem bestaat uit verschillende spierlagen onder in het bekken en wordt vaak een hangmat genoemd. Deze spieren dragen namelijk de organen in de buik. Dit zijn bijvoorbeeld de blaas, baarmoeder (bij de vrouw) en de darmen. In de bekkenbodem zitten enkele openingen: de plasbuis, de anus en de vagina. De bekkenbodem moet kunnen aanspannen om urine en/of ontlasting te kunnen ophouden, maar zal ook goed moeten kunnen ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten. Maar ook tijdens het tillen of hoesten moet de bekkenbodem goed kunnen aanspannen om ervoor te zorgen dat de organen op de juiste plaats blijven en er geen urine of ontlasting naar buiten komt. Daarnaast kan de spierspanning van de bekkenbodem invloed hebben op eventuele problemen bij het vrijen.

Wat is bekkenbodemtherapie?

Wat is bekkenbodem-therapie?

Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij je geleerd wordt hoe je de spieren van je bekkenbodem kunt voelen en ze bewust kunt gebruiken. Doordat deze spieren niet zichtbaar zijn, kan het lastig zijn om ze te gebruiken en te trainen. Door middel van specifieke oefeningen kun je leren de bekkenbodemspieren op de juiste manier en op het juiste moment te gebruiken. Dit kan met ontspanningsoefeningen, maar ook met oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken. Daarnaast heeft houding een grote invloed op de werking van de bekkenbodemspieren. In de behandeling wordt hier dus ook veel aandacht aan besteed.

Hoe gaat bekkenbodemtherapie in zijn werk?

Hoe gaat bekkenbodem-therapie in zijn werk?

Deze fysiotherapeut kan je helpen

Neem contact op