Bekkenpijn tijdens de zwangerschap
Vrouwen kunnen tijdens en na hun zwangerschap last hebben van bekkenpijn. Dit kan variëren van milde tot ernstige pijn in het bekken, de onderrug en zelfs uitstralen naar de benen. Het kan zelfs je mobiliteit in de weg staan. Met behulp van Inge en Marijn kun je deze klachten effectief aanpakken, zowel tijdens als na de zwangerschap.
Wat is de oorzaak van bekkenpijn?
Hoe bekkenpijn precies ontstaat is niet bekend, maar waarschijnlijk spelen de volgende factoren een rol: Toename in gewicht, verandering van houding en lichaamsveranderingen.
Tijdens de zwangerschap word je zwaarder en je kunt anders gaan lopen, staan en zitten. Doordat je buik groter wordt, sta je automatisch ook iets meer voorover. Door deze verandering in houding, kun je last krijgen van pijn in je bekken. Ook worden de banden die de botten in je bekken bij elkaar houden iets losser. Dit gaat vanzelf om ervoor te zorgen dat de bevalling makkelijker gaat. Doordat deze banden losser worden, kan er ook pijn in je bekken optreden.
Welke symptomen heb je bij bekkenpijn?
Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen verschillende moeilijkheden ondervinden vanwege bekkenpijn. Deze pijn kan zich manifesteren als ongemak aan de voorkant van het bekken, rond het schaambeen, en kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen naar de lies. Rugpijn is eveneens veel voorkomend, vaak uitstralend over de bil, naar de lies, achterkant van het bovenbeen en zelfs naar het onderbeen. Bovendien kan er ongemak optreden rond het stuitje, vooral bij vermoeidheid en bij specifieke bewegingen zoals buigen, draaien, fietsen of hardlopen. Startpijn, die optreedt bij het begin van een beweging zoals opstaan uit een stoel, is ook veelvoorkomend. Activiteiten waarbij vrouwen moeilijkheden kunnen ervaren zijn onder andere: lopen, tillen, traplopen, (langdurig) staan, en het behouden van een normaal werkritme kan bemoeilijkt worden.
Pijn en vermoeidheid gaan meestal hand in hand. Vermoeidheid treedt het snelst op als je lang in dezelfde houding blijft staan. Ook heeft het lichaam vaak langer nodig om weer te herstellen. Het is dus belangrijk dat je voldoende rust neemt om je lichaam de tijd te geven om weer de oude te worden.
Hoe kunnen Inge en Marijn helpen?
Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten zullen eerst goed in kaart brengen waar de pijn precies vandaan komt. Is de oorzaak daadwerkelijk zwangerschapsgerelateerd of komt het voort uit rugklachten? Daarna zullen we een behandelplan opstellen en jou adviseren, begeleiden en ondersteunen zodat de klachten verminderen en je ze zelf kunt controleren. De behandeling kan bestaan uit spierversterkende oefeningen, huiswerkoefeningen, houdingsadvies en eventueel massage of manuele technieken om de pijn te verlichten.
Wil je meer informatie over deze behandeling, of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!