Claudicatio Intermittens

Heb jij last van etalagebenen? De officiële term is Claudicatio Intermittens. Het is een vernauwing in de bloedvaten die resulteert in pijn in de kuiten. Deze aandoening kan je belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Mechteld en Marieke zijn gespecialiseerd in het behandelen van etalagebenen en staan klaar om je te helpen.

Wat is Claudicatio Intermittens?

Claudicatio Intermittens is een vaatziekte waarbij de slagaders in de benen verkalken en vernauwd raken. Deze vernauwing begint al op jonge leeftijd als een natuurlijk verouderingsproces.

Door de vernauwing in de aderen kan er te weinig zuurstofrijk bloed door de benen stromen, met als gevolg pijn, kramp en soms een doof gevoel in je been. De klachten kunnen optreden in je voet, kuit, dijbeen of bil. De pijn ontstaat tijdens het lopen en verdwijnt met rust. Het voelt soms net alsof je bij iedere etalage wilt stoppen om even die pijnvrije rust te vinden. Daarom wordt Claudicatio Intermittens ook wel ‘etalagebenen’ genoemd.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn een aantal oorzaken die een rol spelen bij het verouderingsproces van de slagaderen:

  • Roken
  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte
  • Verhoogd cholesterol
  • Overgewicht
  • Te weinig beweging
  • Overmatig alcoholgebruik

Fysiotherapie bij etalagebenen

Mechteld en Marieke beginnen met jou aan een uitgebreid programma. Bij de eerste afspraak bespreken we jouw klachten en de mogelijke oorzaken. Ook voeren we een test uit om jouw maximale loopafstand te bepalen. Deze test wordt gedurende het behandelproces herhaald om de vooruitgang te meten. Samen stellen we een persoonlijk plan op voor jouw herstel. Tijdens de behandelingen richten we ons op verschillende factoren, waaronder looptraining en krachttraining voor de benen. Ook krijg je advies en oefeningen hoe je thuis het beste kan trainen. Daarnaast kijken we samen welke aanpassingen in leefstijl mogelijk zijn en begeleiden we je hierin. Dit alles draagt bij aan een betere doorbloeding van de benen en de gezondheid van de aderen.

Wil je meer informatie over deze behandeling, of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op! Mechteld en Marieke zijn aangesloten bij het Chronisch ZorgNet. In dit netwerk werken de vaatchirurg, diëtist en fysiotherapeut samen.

Deze fysiotherapeuten kunnen je helpen

Neem contact op