COPD
COPD treft in Nederland ongeveer 600.000 mensen. Deze chronische ziekte beïnvloedt de luchtwegen en veroorzaakt ademhalingsproblemen. Gespecialiseerde fysiotherapeut Mechteld wil er samen met jou voor zorgen dat je deze klachten onder controle krijgt. Samen maken we de uitdagingen van deze aandoening leefbaar.
‘’We kunnen COPD niet weghalen, maar wel de kwaliteit van jouw leven vergroten.’’
COPD, afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, is een langdurige aandoening van de longen waarbij zowel de bronchiën als de longblaasjes beschadigd zijn. De bronchiën vertonen vernauwing door een verdikking van het slijmvlies aan de binnenkant, wat ook vaak gepaard gaat met ontstekingen. Deze vernauwing belemmert de luchtstroom door de bronchiën, wat resulteert in een verminderde luchttoevoer. Daarnaast kunnen de wanden van de longblaasjes beschadigd raken, waardoor deze van hun normale stevigheid worden beroofd en ze niet meer in staat zijn om zuurstof efficiënt over te brengen naar het bloed.
Hoe kan Mechteld helpen?
Fysiotherapie biedt aanzienlijke verlichting van de symptomen van COPD en kan je helpen om het inspannen makkelijker te laten gaan. Vaak vermijden mensen met COPD fysieke activiteit vanwege de hoge energie die het kost, maar het is juist van belang om actief te blijven. Mechteld kan hierbij begeleiding bieden. Bovendien kunnen we een rol spelen in het trainen van de ademhalingsspieren ter ondersteuning van de algemene spierfunctie. Door specifieke technieken aan te leren, kan een COPD-patiënt zijn ademhaling verbeteren. Daarnaast is er veel aandacht voor leefstijl, zoals stoppen met roken, goede voeding, juist gebruik van medicatie en het belang van dagelijks bewegen inzien en oppakken. Hierin werken we, indien gewenst, samen met een diëtist.
Wil je meer informatie over deze behandeling, of een afspraak maken? Mechteld is aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Neem gerust contact met ons op!
Veelgestelde vragen
In de meeste gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Ongeveer één op de vijf mensen met COPD heeft nooit gerookt en heeft dus een andere aanleiding. Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van andere longaandoeningen zoals astma of een longontsteking, erfelijke factoren, of blootstelling aan schadelijke stoffen en luchtvervuiling. Het inademen van deze schadelijke deeltjes veroorzaakt ontstekingen in de longen en leidt tot blijvende schade aan de bronchiën en longblaasjes, die niet omkeerbaar is en dus chronisch wordt. Deze schade verergert na verloop van tijd, waardoor er steeds minder zuurstof in het bloed kan worden opgenomen.
Vaak zien we bij patiënten met COPD dat ze vaker moeten hoesten en meer slijm produceren. Daarnaast kan er tijdens het ademhalen een piepend of brommend geluid optreden. Bij inspanning ontstaat sneller kortademigheid en een benauwd gevoel. De afname van lichamelijke activiteit als gevolg van deze symptomen leidt tot verzwakking van de spieren. Je ziet dat alledaagse dingen zoals douchen, huishoudelijke taken, werk of hobby’s steeds meer moeite kosten.