CVA
CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident en wordt ook wel een beroerte genoemd. Het betekent dat er een ongeluk plaatsvindt in de bloedvaten van de hersenen. Ieder jaar treft CVA in Nederland 43.000 slachtoffers. Dit zijn ongeveer 177 slachtoffers per dag. We nemen je mee in wat een CVA precies inhoudt, hoe je deze kunt herkennen en ook wat Desiree voor je kan betekenen.
Wat is CVA?
CVA kent twee vormen die vaak voorkomen: het herseninfarct en de hersenbloeding. Ongeveer 80% van de mensen die getroffen worden door CVA krijgt een herseninfarct en 20% een hersenbloeding.
Bij een herseninfarct is er sprake van een verstopping van de bloedvaten in de hersenen door een bloedpropje of dichtslibbing van de bloedvaten. Het kan ook nog zijn dat het een combinatie van beide is. Een hersenbloeding ontstaat doordat er een bloedvat in de hersenen lekt of knapt.
Zowel bij een herseninfarct als bij een hersenbloeding stroomt er te weinig bloed naar een deel van de hersenen. Er komt in dat gedeelte dan te weinig zuurstof en hierdoor sterven hersencellen op die plek af. Ieder gebied in de hersenen heeft zijn eigen functie. Als er hersencellen afsterven door een zuurstoftekort, worden de functies van de getroffen gebieden verstoord. De gevolgen van een CVA hangen af van de ernst ervan en de getroffen plaats in de hersenen.
Wat kunnen de oorzaken zijn?
Een CVA kan verschillende oorzaken hebben:
- Te hoge bloeddruk
- Te hoog cholesterolgehalte
- Suikerziekte
- Overgewicht
- Hartritmestoornissen
- Onvoldoende lichaamsbeweging
- Roken
Hoe herken je een CVA?
CVA is te herkennen aan acute verschijnselen zoals verlammingen aan één helft van het lichaam. Ook plotseling moeilijker of langzamer praten kan een aanwijzing zijn dat iemand een CVA heeft. Daarnaast kunnen een scheefgetrokken gezicht, krachtverlies of uitval in één arm ook een teken zijn dat iemand een CVA heeft.
Hoe kan Desiree helpen na een CVA?
Na de acute fase en de behandeling in het ziekenhuis begint de revalidatiefase. Hier spelen verschillende disciplines een rol zoals de revalidatiearts, logopedist, psycholoog, ergotherapeut en de fysiotherapeut.
Na een CVA heb je soms problemen met bewegen of balans. Afhankelijk van jouw hulpvraag zal onze gespecialiseerde fysiotherapeut samen met jou een behandelplan opstellen. Met behulp van onder meer oefentherapie werken we aan de verbetering van jouw lichaamsfuncties met als uiteindelijke doel dat je jouw dagelijkse activiteiten weer zo goed mogelijk kunt doen. Het kan een moeilijke periode zijn voor jou en je omgeving. Dan is het fijn dat je kunt rekenen op Desiree die jou professioneel en betrokken kan ondersteunen.
Wil je meer informatie over fysiotherapie na een CVA, of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op! Desiree is aangesloten bij het CVA/NAH netwerk Venray-Horst.