Fysiotherapie bij Parkinson en Parkinsonisme
De ziekte van Parkinson en parkinsonisme brengen unieke uitdagingen met zich mee. Deze ziekte kan verschillende klachten veroorzaken, die zich op allerlei manieren kunnen manifesteren. Het is gebleken dat met behulp van fysiotherapie veel klachten onder controle gehouden kunnen worden en achteruitgang kan worden vertraagd. Onze betrokken en ervaren fysiotherapeuten staan klaar om jou te ondersteunen in het omgaan met de fysieke en mentale aspecten van deze ziekte.
Wat is Parkinson/Parkinsonisme?
Bij de ziekte van Parkinson gaan de hersencellen die dopamine aanmaken kapot. Dopamine heb je nodig om goed te kunnen denken en bewegen en zorgt ervoor dat je spieren precies doen wat jij wil. Bij de ziekte van Parkinson is er te weinig dopamine in de hersenen aanwezig. Dit zorgt voor allerlei lichamelijke en mentale problemen.
Hoe het precies kan dat hersencellen kapot gaan is nog onduidelijk. Wetenschappers hebben wel ontdekt dat het mogelijk aan een aantal verschillende risicofactoren ligt. De eerste is leeftijd. De werking van de hersenen gaat achteruit naarmate je ouder wordt. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren ook een risico vormen. Als iemand bijvoorbeeld lang en veel in aanraking komt met giftige stoffen kan dat ook de werking van de hersenen aantasten. Tot slot speelt erfelijkheid een rol. Het kan zijn dat parkinson makkelijker getriggerd wordt als er een fout in het DNA zit.
Naast de ziekte van Parkinson bestaat er ook nog parkinsonisme. Bij parkinsonisme verloopt de opvang van dopamine niet goed. Hierdoor werken de medicijnen die bij parkinson wel werken, bij parkinsonisme niet.
Gevolgen van Parkinson/Parkinsonisme
Elke persoon met parkinson ervaart unieke klachten, zowel motorisch als niet-motorisch.
Voorbeelden van motorische klachten zijn problemen met lopen, moeite met schrijven door trillende handen of een verminderd evenwichtsgevoel.
Er zijn ook niet-motorische klachten die vaak voorkomen, zoals somberheid of moeite met het tonen van emoties. Daarnaast hebben parkinsonpatiënten vaker problemen met slapen en zijn ze dus ook vermoeider. Vaak is spreken ook lastiger. Het duurt wat langer voordat mensen met de ziekte van Parkinson kunnen praten.
Fysiotherapie bij Parkinson
Ons doel is het verbeteren en het behouden van jouw zelfstandigheid en veiligheid. Met behulp van fysiotherapie kun jij in het dagelijks leven zo goed mogelijk blijven bewegen ondanks deze ziekte.
Onze fysiotherapeuten richten zich op het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht en het behouden van een goede lichaamshouding. Ademhalingsproblemen worden aangepakt, en je wordt gestimuleerd om in beweging te blijven. Marieke en Inge zijn aangesloten bij het ParkinsonNet en staan klaar om je te helpen!
Wil je meer informatie over deze behandeling, of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!