Hyperventilatie
Een aanval van hyperventilatie kan eng zijn en je kunt ervan in paniek raken. Wij leggen uit waarom dat niet nodig is. Hyperventilatie is niet gevaarlijk en gaat vanzelf weer over. Toch is het erg oncomfortabel en wij begrijpen dat je zo snel mogelijk van een aanval af wilt zijn. Wat kun je hier aan doen en hoe kan Mechteld jou helpen? Lees het hier.
Wat is hyperventilatie?
Als je hyperventileert, haal je te diep of te snel adem. Vaak heb je zelf niet door dat je veel meer aan het ademen bent. Je ademt veel meer in dan je lichaam nodig heeft. De balans in je lichaam raakt daardoor verstoord. Door deze verstoring stijgt de PH-waarde van je bloed. Je lichaam gaat proberen die PH-waarde weer te herstellen. Dit kan gepaard gaan met diverse lichamelijke klachten. Hyperventilatie is vaak een reactie op stress of angst. Ook kan het zijn dat je overbelast of ernstig vermoeid bent. Hyperventilatie kan ook onderdeel zijn van een paniekaanval.
Soorten hyperventilatie
We kennen twee vormen van hyperventilatie:
- Acute hyperventilatie
Bij een acute vorm van hyperventilatie heb je een snelle, en / of diepe ademhaling die voor benauwdheid zorgt. Dit is een eenmalige, intense aanval die vaak kan uitmonden in een paniekaanval. - Chronische hyperventilatie
Chronische hyperventilatie is minder bekend dan acute hyperventilatie maar komt veel vaker voor. In negentig procent van de gevallen gaat het om chronische hyperventilatie. Bij deze vorm is de ademhaling voor langere tijd versneld. Je bent je hier vaak niet bewust van. Je ademt net iets meer dan je verbruikt en er ontstaat een onbalans. Deze vorm van hyperventilatie wordt soms pas na jaren ontdekt.
Beide vormen kunnen ook samen voorkomen. Je hebt dan voortdurend vage klachten en krijgt geregeld een acute aanval.
Welke klachten kunnen ontstaan?
Hyperventilatie kan lichamelijke klachten geven. Dit zijn onder andere:
- Hartkloppingen
- Pijn op de borst
- Ademnood, kortademigheid
- Krop in de keel
- Beklemmend gevoel bij slikken
- Tanden knarsen, kaakklemmen
- Zuchten lucht happen
- Gevoel van flauwvallen, duizeligheid
- Wazig of dubbel zien
- Oorsuizingen
- Spierpijn, spiervermoeidheid
- Tintelingen
- Beven, rillen, trekkingen
- Koude vingers, tenen, neus
- Spastische darm
- Overgevoelige blaas, vaak plassen
- Opgeblazen gevoel
- Krop in de keel
- Jeuk
- Overvloedig transpireren
Hoe kan Mechteld jou helpen?
De rol van een fysiotherapeut bij hyperventilatie is belangrijk. Hoewel hyperventilatie niet volledig genezen kan worden en volledig voorkomen, zijn er methoden om er beter mee om te gaan. Mechteld kan je leren hoe je op de juiste manier ademhaalt, wat kan helpen om aanvallen te voorkomen en om ze effectief te beheersen wanneer ze zich voordoen. Naast ademhalingsoefeningen kunnen ook ontspanningsoefeningen worden aangeleerd, die je kunt toepassen tijdens een aanval. Bovendien kunnen wij informatie verstrekken over hyperventilatie, zodat je goed voorbereid bent wanneer een aanval optreedt.
Wil je meer informatie over hyperventilatie, of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!