Oedeemtherapie
Ben jij aan het genezen van een operatie, oncologische ingreep, heb je te maken gehad met een trauma of heb je last van spataderen? Deze voorbeelden kunnen er voor zorgen dat je te maken krijgt met oedeem, ofwel vochtophoping in je lichaam. Onze fysiotherapeuten Pascal, Mechteld en Desiree zijn gespecialiseerd in oedeemtherapie en gaan samen met jou aan de slag om oedeem aan te pakken. Ontdek hoe onze therapeuten jou kunnen helpen!
Wat is oedeemtherapie?
Oedeem is een ander woord voor vochtophoping op een plaats waar het eigenlijk niet thuishoort. Deze ophoping komt onder meer voor bij kanker, denk aan het verwijderen van okselklieren, chemotherapie of bestraling. bloedvatproblemen of littekens. Oedeem kan voorkomen in verschillende vormen.
Lymfoedeem
Deze ophoping van lymfevocht ontstaat als een deel van je lymfevocht niet goed afgevoerd kan worden en tussen je weefsels komt. Het vocht kan niet meer goed weg in je lichaam. Hierdoor kun je last krijgen van een zwelling in je lichaam. Lymfoedeem kunnen we indelen in twee groepen:
- Primair lymfoedeem is het gevolg van een aangeboren afwijking aan het lymfklierstelsel. Al bij de geboorte zijn er minder lymfebanen aanwezig. Daardoor kan er direct of op latere leeftijd ergens in het lichaam vocht ophopen.
- Secundair lymfoedeem ontstaat door een invloed van buitenaf. Hierdoor raakt het lymfestelsel beschadigd. Vaak is dit het gevolg van een operatie of oncologische ingreep, maar dit kan bijvoorbeeld ook door medicijnen, infectie, een trauma of het dragen van een prothese komen.
Veneus oedeem
Deze vorm is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en een slecht werkend bloedvatensysteem (het veneuze systeem). Als de kleppen in de afvoerende bloedvaten niet goed functioneren, wordt het bloed niet goed afgevoerd en daarmee ook het weefselvocht niet. Het vocht hoopt zich op in de benen en de bloeddruk in de beenvaten neemt toe, vaten en vaatjes verwijden zich waardoor vochtophoping en spataderen ontstaan.
Meer informatie
Naast vochtophoping kunnen er verschillende klachten ontstaan als je last hebt van lymfoedeem. Hierbij kun je denken aan:
- Zwellingen
- Een moe of zwaar gevoel
- Tintelingen
- Pijn door druk
- Huidproblemen
Onze fysiotherapeuten gaan samen met jou aan de slag om het vocht zo snel mogelijk te verminderen.
De behandeling bestaat uit een combinatie van:
- Manuele lymfedrainage om het vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de lymfeafvoer wel normaal functioneert
- Compressie (zwachtelen tot het vocht stabiel is, daarna eventueel een compressiekous)
- Oefentherapie: dit zijn ademhalingsoefeningen en specifieke oefeningen om de spieren die als pomp functioneren aan te zetten.
- Aanleren van zelfmassage
- Informatie over huidverzorging en leefregels
Wij hechten veel waarde aan het bevorderen van zelfmanagement. We voorzien je van handvatten waarmee je zelf je symptomen kunt herkennen en daar ook op kunt inspelen. Hierdoor ben je in staat zelf stappen te ondernemen om zo op een optimaal mogelijke manier met je aandoening om te gaan.
Wil je meer informatie over deze behandeling, of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!