Reuma
Heb jij de diagnose reuma gekregen? Deze aandoening treft bijna twee miljoen mensen in Nederland en vormt een uitdaging bij het bewegen in het dagelijks leven. Reuma is niet te genezen, maar fysiotherapie is een effectieve manier om deze ziekte zo leefbaar mogelijk te maken. Gespecialiseerde fysiotherapeuten Petra en Inge vertellen meer over de aandoening en hoe zij door middel van fysiotherapie hulp kunnen bieden.
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Bij deze aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld. Hierdoor krijg je last van chronische ontstekingen. De meeste vormen van reuma zorgen voor pijn en stijfheid in de gewrichten of spieren.
Helaas is het niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals overgewicht en roken spelen een rol, daarnaast kan het genetisch bepaald zijn.
Wat zijn de klachten?
De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in de spieren of gewrichten. Hierdoor kun je minder goed bewegen en dit kan beperkingen geven in het dagelijks leven. De klachten kunnen continu aanwezig zijn, of alleen bij activiteiten na rust. Vermoeidheid is een van de grootste klachten van reuma. Reumaklachten kunnen in de loop van de dag steeds erger of juist minder erg worden.
Veel voorkomende rugklachten
Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Ook kan iedereen reuma krijgen. 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Er zijn een aantal soorten reuma te onderscheiden:
Bij deze vorm heb je last van gewrichtsontstekingen. Hierbij zijn gewrichten gezwollen, pijnlijk en stijf waardoor bewegen moeilijker gaat.
Bij artrose wordt het kraakbeen in je gewricht dunner en minder van kwaliteit. De smering van het gewricht is daardoor verminderd. Dit geeft pijn en stijfheid bij bewegen.
Deze aandoening kan ontstaan door een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontsteking.
Bij osteoporose neemt de massa van het bot af waardoor ook de sterkte van het bot afneemt. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Doordat het bot zwakker is, ontstaan er makkelijker breuken.
Dit zijn aandoeningen van spieren, pezen of slijmbeurzen. Ook aandoeningen aan de banden en de kapsels om het gewricht vallen hieronder.
Dit zijn ontstekingen aan de wervelkolom en het bekken of aan de grote gewrichten van armen of benen.
Hoe kunnen Petra en Inge je helpen?
In overleg met Petra en Inge ga je aan de slag met jouw hulpvraag. Op basis hiervan stellen we gezamenlijk een behandelplan op. Hoewel reuma niet te genezen is, proberen we je zo goed mogelijk te leren omgaan met de bestaande beperkingen. Onze behandeling omvat educatie over reuma en oefentherapie om je te ondersteunen bij beweging. Het is van groot belang om actief te blijven bij reuma. Tijdens de oefentherapie krijg je ook oefeningen mee om thuis te doen, om je klachten zo beperkt mogelijk te houden.
Wil je meer informatie over deze behandeling, of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!