Schouderklachten

Schouderklachten kunnen een aanzienlijke bron van ongemak en belemmering vormen in het dagelijks leven. Een jas aantrekken, je haar föhnen, ramen zemen of je boodschappentas in de auto zetten, deze dagelijkse activiteiten gaan vaak niet meer als je schouderklachten hebt. Ons advies is om zo veel mogelijk in beweging te blijven. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen jouw beweeglijkheid weer verbeteren.

Wat kan je doen tegen schouderklachten?

Ons advies is om zo veel mogelijk in beweging te blijven. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen jouw beweeglijkheid weer verbeteren. Vaak bieden oefentherapie en manuele therapie de oplossing. Daarnaast kun je ook huiswerkoefeningen meekrijgen van de fysiotherapeut, zodat je thuis ook aan de slag kunt om je schouder sterker en soepeler te maken.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Schouderklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Overbelasting: Langdurige herhaling van dezelfde bewegingen, zoals bij intensief sporten of langdurig gebruik van een computermuis, kan leiden tot schouderklachten. Ook het regelmatig tillen van voorwerpen of het werken met de armen boven het hoofd kan dit veroorzaken;
  • Hypermobiliteit: Sommige mensen hebben soepele banden. Dit geeft makkelijk overbelastingsklachten;
  • Artrose: Dit leidt tot verminderde kwaliteit van het kraakbeen waardoor het bewegen van de schouder moeilijker gaat; 
  • Blessure: Een verdraaiing, val of botsing kan ook resulteren in schouderklachten;
  • Nekklachten: Problemen in de nek kunnen uitstralende pijn geven in de schouders of bovenarmen.

De meest voorkomende schouderklachten

Er zijn verschillende diagnoses die horen bij schouderklachten. Doordat de schouder een complex gewricht is, is deze ook erg blessuregevoelig. De meest voorkomende schouderklachten zijn:

  • Peesaandoeningen: Een pees is een verbinding tussen een bot en een spier. Bij een peesaandoening kan de pees ontstoken zijn, maar er kan ook sprake zijn van peesdegeneratie (een verminderde kwaliteit van de pees) of een peesruptuur (een scheur in de pees of de pees is volledig afgescheurd).
  • Slijmbeursontsteking: De slijmbeurs is een soort stootkussen op uitstekende botdelen. Door overbelasting of een blessure kan de slijmbeurs ontstoken raken en dus klachten veroorzaken.
  • Artrose: dit geeft pijn en een bewegingsbeperking.
  • Inklemming: Er kan pijn ontstaan doordat er een pees, spier, of zenuw bekneld raakt ergens in de schouder.

Fysiotherapie bij schouderklachten

Tijdens de intake wordt er gekeken wat er niet goed beweegt in de schouderregio. Aan de hand hiervan kan een behandelplan opgesteld worden. De behandeling van de klacht is dus afhankelijk van wat we tijdens het onderzoek vinden. Vaak bieden oefentherapie en manuele therapie de oplossing. Daarnaast kun je ook huiswerkoefeningen meekrijgen van de fysiotherapeut, zodat je thuis ook aan de slag kunt om je schouder sterker en soepeler te maken. Eventueel wordt de behandeling aangevuld met dry needling.

Wil je meer informatie over deze behandeling, of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!

Deze fysiotherapeuten kunnen je helpen

Neem contact op